Bevingmeter

Bevingmeter krijgt subsidie

De Bevingmeter is in aanmerking gekomen voor een subsidie uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). De aardbevingsmeter, in de vorm van een applicatie, is ontwikkeld door de bedrijven Schuddema, Medusa Explorations BV en Embed Engineering BV. De app registreert alle data van een aardbeving, wat vele voordelen oplevert.

Mei 2015 werd versie 1.0 van de Bevingmeter app gelanceerd. De app is geproduceerd om een meetnetwerk voor- en door Groningers te ontwikkelen. Het doel van de applicatie dat zoveel mogelijk inwoners van de provincie Groningen de app downloaden, zodat de resultaten beter zijn. Dit wordt ook wel een vorm van crowdsourcing genoemd.

De werking van de ‘Bevingmeter’

De ‘Bevingmeter’ maakt op een slimme en innovatieve manier gebruik van de bewegingssensoren die tegenwoordig in bijna elke smartphone zitten. De sensoren kunnen driedimensionale bewegingen, ook wel trillingen genoemd, detecteren. Deze worden geprojecteerd op het scherm en de app slaat relevante meetdata op. Zodra er een beving is worden de gegevens van de smartphones gemeten, zodat de gegevens kunnen worden gevat in een kaart die de omvang van de beving weergeeft. Groningen heeft hiermee een wereldwijde primeur: nog nooit is een gebied met zoveel sensoren in kaart gebracht, en dan ook nog met hulp van alle inwoners.

De data worden anoniem opgeslagen. De gegevens zullen in de toekomst worden gebruikt om te analyseren. Hieruit zal kennis voortkomen over hoe een aardbeving zich beweegt en dat anders gaat in verschillende grondsoorten en funderingen. Alleen met een groot sensornetwerk zoals Bevingmeter is dit te realiseren.

Daarnaast kan de app ook worden gebruikt bij specifieke hulp. Indien je hier gebruik van wilt maken worden je gegevens gebruikt zodat je in contact gebracht kan worden met onafhankelijke dienstverleners, zoals reparaties, second opinions, juridische bijstand e.d.. Kortom, de applicatie is zowel goed voor meer controle en onafhankelijkheid en verhoogt mogelijk de werkgelegenheid.

Testperiode

Na een testperiode bleek dat verschillende merken en modellen andere data opleverde. Dit is aangepakt door via een rekenformule de data te normaliseren. Het maakt dus niet uit wanneer en waar je meet en met welk type toestel. Tevens is het probleem dat zich voordoet bij onderscheiden van trillingen en bevingen weggenomen door algoritmes.

Onze partner en geo-specialist Medusa heeft de technologie ruim een jaar lang draaien en is bij onderzoek en prototyping geholpen door wetenschappers van de RuG. Achter de schermen is dus al veel werk gedaan en de resultaten zijn positief: tijdens de finale FCGroningen-PEC op de Grote Markt registreerden onze testtoestellen in het stadhuis het springende publiek na elk doelpunt.

Innovatief Actieprogramma

De subsidie van €150.000,- is afkomstig uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG).
Het IAG is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met dit subsidieprogramma wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen. Dit moet werkgelegenheid voor onze provincie opleveren.

 

TERUG