Energy Academy Europe

Bouw Energy Academy Europe bereikt hoogtepunt

Bouwcombinatie Friso-Koopmans en Cofely GDF Suez hebben het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw Energy Academy Europe in Groningen. De constructie van het bijzondere ‘energiedak’ is nu goed herkenbaar. De helft van het dak wekt energie op door zo’n 2.000 gekantelde zonnepanelen, terwijl de andere helft daglichttoetreding mogelijk maakt. Naar verwachting wordt het gebouw op de Zernike Campus Groningen in september 2016 opgeleverd.

Opvallend 150% energiedak
Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren, krijgt het gebouw een bijzondere bouwvorm met een groot, schuin oplopend zonnepanelendak (± 4.000 m2 oppervlakte). Met een optimale oriëntatie op het zuiden wordt het bijzondere dak voorzien van zo’n 2.000 zonnepanelen voor de opvang van zonne-energie.

Door de bijzondere driehoeksopstellingen (zo’n 133 stuks) is het dak qua oppervlakte voor de volle 100% belegd met panelen. Tegelijkertijd biedt het ruimte voor daglichttoetreding. Vandaar dat een 150% energiedak is. Ook door de gevel komt daglicht binnen, terwijl de houten vinnen daar de hinderlijke zonnewarmte afwenden. Zo heeft het gebouw een zeer goede isolatie van de buitenschil: het houdt warmte en koude buiten en weert zonlicht indien nodig. Met deze opvallende buitenkant wordt direct duidelijk dat in dit gebouw op vernieuwende wijze met energie wordt omgegaan.

Extreem duurzaam gebouw
Het nieuwe gebouw wordt een icoon op het gebied van duurzaamheid. Door een slim ontwerp wordt de energiebehoefte laag gehouden en bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. Het gebouw heeft onlangs op ontwerpniveau het hoogste duurzaamheidscertificaat ‘BREAAM-NL Outstanding’ behaald. Met deze hoogste BREAAM-certificering wordt voldaan aan bijzonder hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. In Nederland is geen vergelijkbaar onderwijsgebouw te vinden.

Transitie naar duurzame energie
Na realisatie van het gebouw zullen de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Energy Academy Europe, Energy Valley en het Energy Delta Institute plaatsnemen in het gebouw om gezamenlijk en met partners te werken aan de transitie naar een duurzame energietoekomst.

Meer informatie
Een timelaps van de bouw van de EAE kunt u hier bekijken. Meer details over het ontwerp en de vorderingen van de nieuwbouw zijn te vinden op www.rug.nl/GroundbreakingWork of www.facebook.com/GroundbreakingWork.

TERUG