energy Barn Zernike Campus Groningen

Energy Barn in aanbouw

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe, unieke voorziening op het gebied van duurzame energietechnieken op Zernike Campus Groningen: de Energy Barn. Deze voorziening maakt het straks mogelijk allerlei technieken zoals brandstofcellen, zonne-energie of windmolens te tonen en te testen. In september moet de Energy Barn klaar zijn. De barn wordt gebouwd op het terrein van EnTranCe, de proeftuin voor energie en energietransitie.

De Energy Barn is in feite een hele grote landbouwschuur die gebouwd is van stro. Het gebouw wordt 15 meter breed, 20 meter lang en 9 meter hoog. Met grote deuren waar vrachtauto’s met containers in en uit kunnen rijden. De Barn blijft in principe vijf jaar staan en is een cradle to cradle-gebouw, gebouwd met wanden van regionaal stro, aardappelopslagkisten en zeecontainers. Na de projectperiode van vijf jaren worden deze componenten uit elkaar gehaald en elders hergebruikt.

In de Energy Barn vindt de fysieke ontmoeting plaats tussen maatschappij en techniek: in het restaurant, op de tentoonstellingsvloer en in de verschillende bedrijfsunits. Eigenlijk is de Energy Barn is een overdekt marktplein waar burgers en afnemers elkaar permanent tegenkomen en waar kennis uitgewisseld wordt en de markt voor producten transparant gemaakt wordt.

De Energy Barn verandert door de jaren heen, beweegt mee met de ‘energiemode.’ In de Barn mag worden geschroefd, gezaagd en geëxperimenteerd. Een uitdaging voor studenten, maar ook voor bedrijven die hun producten willen laten zien. Ook kunnen producten worden getest en kan men bekijken hoe het publiek reageert. Het is als het ware een uit de kluiten gewassen ‘knutsel- en testschuur’. De Energy Barn zal daarom 24/7 geopend zijn, in tegenstelling tot andere faciliteiten op de Zernike Campus In de Barn is altijd wat te doen en iets nieuws te zien. Bron: GIC.nl

TERUG