Energysense

Energysense zoekt 10.000 huishoudens

Wetenschappelijk onderzoek basis voor energietransitie

Hoe ziet het energiegedrag van de Nederlanders eruit? Wanneer, hoe en waarom gebruiken we stroom, gas of andere energiebronnen in ons dagelijks leven? Met Energysense, een grootschalig, meerjarig onderzoek van Energy Academy uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bouwen onderzoekers aan een enorme databank die het energieverbruik, gekoppeld aan houding en gedrag van 10.000 Nederlandse huishoudens in kaart brengt. Vanaf 20 juni gaan onderzoekers langs de deuren in heel Nederland om de eerste deelnemers te werven voor het project. Ook zonder huisbezoek kan de burger meedoen en zich aanmelden via de website van Energysense.nu.

Al sinds 2013 is het project in voorbereiding en wordt het onderzoek met een kleine groep deelnemers opgezet. Nu gaan de onderzoekers ‘de boer op’ om de enorme database gevuld te krijgen met duizenden huishoudens. Met de lancering van de website kan iedereen zich nu aanmelden om ‘mee te werken aan een duurzame toekomst.’

Het is de eerste keer dat er op zo grote schaal onderzoek wordt gedaan naar het energiegebruik van huishoudens. Energysense trekt dan ook internationale aandacht van collega-wetenschappers en organisaties in de energiebranche. Veel onderzoek richt zich op de techniek en technologie achter het gebruik van -nieuwe- energiebronnen, maar niet op de manier waarop huishoudens ermee omgaan: de psychologie achter dagelijks energiegebruik. Omdat de betrokkenheid en houding van de mensen in de hele maatschappij bepalend kan zijn voor nieuwe ontwikkelingen is Energysense opgezet. ‘Met dit onderzoek betrekken we huishoudens in heel Nederland bij veranderingen in ons energiegebruik, en bij de overgang naar een duurzamer toekomst. Bovendien kunnen we voor onderzoekers en bedrijven nieuwe technieken en diensten laten testen door onze deelnemers,’ aldus programmamanager Anne Beaulieu.

Energysense is een project van Energy Academy Europe, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Energy Academy Europe is het expertisecentrum voor energietransitie dat zich richt op onderwijs, onderzoek en innovatie en is een initiatief van Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen, ondersteund door partners uit de energiebranche.

TERUG