landelijke sterrenkijkdagen 2016

Landelijke Sterrenkijkdagen 2016

Datum: 11 maart 2016 t/m 12 maart 2016

Vrijdag 11 en zaterdag 12 maart is de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen geopend voor jong en oud tijdens de 40e Landelijke Sterrenkijkdagen. Het thema van deze landelijke sterrenkijkdagen 2016 is ‘Planet X: een 9e planeet?’

Recent kopten de nieuwsberichten met “Solide bewijs voor negende planeet in zonnestelsel”. De mysterieuze planeet X is nog niet daadwerkelijk gespot, maar zou volgens sterrenkundigen ongeveer 10x zwaarder zijn dan de Aarde en zich ver van de bekende planeten bevinden, in een baan 20x verder van de Zon dan Neptunus. Waar is deze theorie op gebaseerd, en zou deze negende planeet echt kunnen bestaan?

Dr. Migo Mueller (Kapteyn Instituut, RUG) legt uit hoe deze theorie in elkaar zit en hoe deze precies een negende planeet voorspelt. En speciaal voor kinderen geeft gastspreker Jeffrey Bout een kinderlezing over onze verkenning van het zonnestelsel, van dichtbij tot in de verste buitenste regionen.

Programma Landelijke Sterrenkijkdagen 2016

Bij mooi weer gaan we sterrenkijken in de Blaauw Sterrenwacht, en er zijn diverse activiteiten in het thema “Planeet X: een 9e planeet?” Dit is het programma, voor beide dagen:

  • Rondleidingen Blaauw Sterrenwacht, met sterrenkijken bij mooi weer en bij slecht weer presentatie in koepel sterrenwacht met foto’s van het heelal door de Gratama Telescoop
  • 19:00 Kinderlezing gastspreker Jeffrey Bout: Op reis door het zonnestelsel
  • 20:00 Lezing Migo Mueller (Kapteyn Instituut, RUG): Hoeveel planeten zijn er?
  • Films in Kapteyn mobiel planetarium: Extrasolar Planets – Discovering new worlds
  • Doe- en ontdektentoonstelling Science LinX
  • Kinderprogramma 18:00 – 21:00 (6 t/m 12 jaar): Spel Planetenslag, zonnestelselpuzzel, proefjes vorming zonnestelsel

Voor meer uitgebreide informatie, zie www.rug.nl/sterrenwacht.

Aanmelden

De publieksavonden vinden plaats in de Bernoulliborg, Nijenborgh 9, Groningen (gebouw V op Zernike Campus). De sterrenwacht zal op beide dagen geopend zijn van 18:00 tot 23:00. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Aanmelden is niet verplicht, maar wel aanbevolen. U kunt hier een kaartje reserveren voor de rondleidingen en planetariumshows. Doe ook mee aan het Facebook event voor de laatste nieuwtjes.

Organisatie Landelijke Sterrenkijkdagen 2016

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.

Er zijn geen berichten gevonden