traploopweek

De fitte campus: traploopweek!

Werk je graag aan je gezondheid? Doe dan mee van 11 t/m 15 april aan de Nationale Traploopweek! Doe mee, en lees hier wat de tophardloopster en Hanzehogeschoolmedewerker Yasmin Hillebrink hierover zegt.

​Wat doet de medewerker van de Hanzehogeschool, de RUG of een bedrijf op de Zernike Campus? Neemt die vaker de trap? Of toch vaker de lift? En zijn zij hier bewust mee bezig? Het Diabetes Fonds organiseert elk jaar de Nationale Traploopweek om het belang van genoeg beweging onder de aandacht te brengen. Binnen de Hanzehogeschool is er een speciaal programma om alledaagse gezondheidsacties onder de aandacht te brengen.
HanzeFit brengt binnen de Hanzehogeschool de traploopweek onder de aandacht  en heeft hiervoor verschillende acties in petto.​

Topsporter Yasmin Hillebrink

Yasmin Hillebrink is werkzaam binnen de opleiding Commerciële Economie aan de Hanzehogeschool en betrokken bij de Johan Cruyff University, topsport opleiding. Daarnaast doet zij zelf aan topsport, namelijk hardlopen. Yasmin beoefent deze sport nu twee jaar op topsport niveau. Hoe beleeft zij de combinatie van topsporter aan het werk bij de Hanzehogeschool? Yasmin ervaart dit als een erg leuke combinatie, doordat de Hanzehogeschool het ontwikkelen van talent aanmoedigt. Zo kan zij na werktijd of zelfs in haar pauze trainen op de hardloopbaan die vlak achter haar werkplek is gelegen. Yasmin: “Share your talent, move the world. Dat is eigenlijk wat ik aan het doen ben. Ik vind dat je als je ergens talent voor hebt of ergens ontzettend gepassioneerd voor bent, je ervoor moet gaan. Want dat is dan ook wat je uiteindelijk gelukkig maakt denk ik”.

‘Traploopweek goed initiatief’

Yasmin vindt het een goed initiatief dat traplopen extra onder de aandacht wordt gebracht en dat de Hanzehogeschool mee doet aan de nationale traploopweek. Want, zo zegt ze, “ik denk dat het best wel in mensen hun systeem zit om lekker de lift te nemen. En ook niet altijd bewust zijn van; hey ik kan ook met de trap gaan. Nu zit de trap op sommige locaties ook best wel verstopt. Dit maakt het niet makkelijker om voor de trap te kiezen. Wel zie ik fitte collega’s om mij heen. Zij zijn bewust bezig met voeding en gaan tussen de middag wandelen. We hebben toch een zit-baan en het valt me wel op dat sommige collega’s pijntjes hebben in hun lichaam, zoals last van de nek, die ontstaan door het vele zitten. Ik vind het naar om te zien dat je lichaam te lijden heeft onder je baan”.

Zelf zit Yasmin op dit moment wel in de lift. Letterlijk en figuurlijk. Haar sportprestaties gaan vooruit, haar trainingen zijn zwaarder geworden en hierdoor probeert zij blessures te vermijden en op andere gebieden energie te winnen. Waar zij voorheen fanatiek koos voor het nemen van trappen om fit te zijn, probeert zij dat op dit moment juist te vermijden en kiest bewust voor het nemen van de lift.

Naast de bewuste keuze voor de lift, is Yasmin bewust bezig met voeding en rust. “Af en toe eet ik nog echt wel chocola enzo hoor, een leven zonder dat kan ik me niet voorstellen. Maar ik ben wel bewust aan het leven. Ook op het gebied van mijn rust; ik slaap minimaal 8 uur per nacht en ik moet echt kijken of het past in mijn trainingsschema als ik eens naar een concertje wil o.i.d”. Waar zij voorheen wel eens een nachtje kon overslaan, rekent dat haar nu gelijk af in haar sportprestaties. “Daarnaast is het van belang om rekening te houden met mijn voeding i.c.m. mijn trainingen”.

Motivatie en discipline

Yasmin zoekt motivatie en discipline om deze leefstijl vol te houden in het hebben van een hoger doel. Zij weet waar zij voor traint en wat zij wil bereiken. Namelijk de 10 kilometer lopen binnen 31 minuten om zodoende mee kunnen doen met de Europese/wereldtop. Sinds Yasmin bewust bezig is met haar voeding, beweging en rust staat zij elke dag fit op, is ze al in jaren niet meer ziek geweest en voelt zij zich energiek. Een bewuste leefstijl heeft dus alles te maken met een gezonde leefstijl.

Toch heeft ook Yasmin wel eens een slechtere dag. Yasmin: “Zelf ervaar ik ook wel eens een ​​offday. Wat mij dan motiveert om toch te gaan sporten is het gevoel voor ogen houden wat ik heb na het sporten, dit is namelijk nooit negatief. De stofjes die je aanmaakt tijdens het sporten, het frisse mentale gevoel, is onbeschrijfelijk en daar kan niks tegen op!”

Kortom, doe ook mee met de Nationale Traploopweek  van  11 tot en met 15 april​ en neem dan eens vaker de trap!

Tekst: op basis van www.hanze.nl

 

TERUG