ondernemende hogescholen

Hanzehogeschool bij wereldtop ondernemende hogescholen

3 april 2017

De Hanzehogeschool Groningen blinkt uit in ondernemerschap. Zo blijkt althans uit data van de U-Multirank 2017 van de Europese Unie, waar 1.465 internationale instellingen aan deelnemen. De Hanzehogeschool Groningen behoort niet alleen in Nederland of in Europa, maar zelfs wereldwijd tot de meest ondernemende hogescholen. Drs. Frans M. Donders, directeur van incubator Cube050 meldt dat Hanzehogeschool op de 5e plaats terecht is gekomen van de lijst met meest ondernemingsgezinde hogescholen ter wereld. ‘Dit is een fantastisch resultaat!’, zo laat hij weten.

De Hanzehogeschool Groningen is in de categorie ‘Kennisoverdracht’ wereldwijd nummer 5 geworden wat betreft het aantal ‘Graduate companies’, startups van studenten en alumni. In Nederland staat de hogeschool op de eerste plaats voor dit onderwerp. Ook op het vlak van ‘Gezamenlijke regionale publicaties’ in de categorie ‘Regionale focus’ behoort de hogeschool tot de wereldtop 3.

Ondernemende hogescholen wereldwijd onderzocht

U-Multirank (umultirank.org) onderzocht in 2017 bijna 1.500 universiteiten en hogescholen in 99 landen. De organisatie voert sinds 2011 haar onderzoek uit met steun van de Europese Commissie en brengt jaarlijks haar ranglijsten uit. De Hanzehogeschool Groningen is trots op deze resultaten. In Vernieuwen in Verbinding, het strategische plan 2016-2020, staat al de ambitie om in 2020 jaarlijks 500 nieuwe ondernemingen te starten, die 5.000 nieuwe banen opleveren.

Daarnaast wordt er op het gebied van regionale samenwerking volop geïnvesteerd, onder andere door middel van innovatiewerkplaatsen: een fysieke of virtuele vorm waar onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk bij elkaar komen. Al gerealiseerde voorbeelden zijn energieproeftuin EnTranCe, Gebiedscoöperatie Westerkwartier, de Health Hub Roden en ZAP onderwijs- en scholingsfaciliteit.

“We willen iedereen gelukwensen die een bijdrage heeft geleverd aan dit fantastische resultaat!’, aldus Donders, in een mail aan alle betrokkenen.

Frans Donders

Frans Donders

TERUG