nepnieuws

Nieuwe app herkent nepnieuws

24 januari 2017

Nepnieuws vormt een groot probleem op social media. Het verspreidt zich snel, en de meeste mensen realiseren zich niet, dat deze nieuwsberichten niet kloppen. Hoe moet je als burger echt nieuws van nepnieuws onderscheiden? Ook journalisten nemen vaak niet de tijd om nieuws te checken, door het gebrek aan tijd en middelen. Daardoor belanden geruchten en leugens zelf in regionale, landelijke en internationale media. Margot Verleg, student Informatiedienstverlening & -management aan de Hanzehogeschool, heeft hiervoor een app ontwikkeld. Met deze app TrusttheSource (TTS) kun je de betrouwbaarheid van berichten op social media verifiëren.

Nepnieuws checken met app

Denk hierbij aan de vele tweets die over de kandidaten van de Amerikaanse verkiezingen zijn verstuurd. De applicatie TrusttheSource vindt de originele bron en geeft weer hoe betrouwbaar die is. Dit gebeurt onder andere door het weergeven van de locatie en wanneer het account is aangemaakt. TTS is een webbased applicatie waar je een tweet kan invoeren. Met één druk op de knop zie je wie dit bericht als eerste online plaatste. Nadat TTS zich bewezen heeft bij Twitter, breidt de applicatie zich uit naar andere social media platformen, zoals Facebook en Instagram.

Kiem

De kiem voor haar bedrijf werd gelegd in 2011, toen nepnieuws over een brand in de London Eye zich snel verspreidde over het internet, via Twitter. Nadat Margot Verleg tweets over de brand las, ging ze op zoek naar bevestiging van het gerucht, die ze vond bij de BBC. Het bleek echter dat de BBC het nieuws niet goed gecheckt had, waardoor dit nepnieuws dus ook op dit gerespecteerde medium terecht was gekomen. Tijdens haar stage als journalist ging de studente op zoek naar manieren om die bron sneller te achterhalen. Bij het gebrek aan een geschikte werkwijze besloot ze zelf een oplossing te zoeken voor dit probleem en startte TrusttheSource.

Over Margot Verleg

Momenteel studeert Margot informatiedienstverlening en- management bij de Hanzehogeschool Groningen. Haar studie combineert ze met deze onderneming. Ze ontving in 2016 de subsidie Take-Off HBO en ze is finalist voor de Young Technology Award. Margot Verleg is de eerste deelnemer aan het project ‘Idee zoekt Ondernemer‘ van de Hanzehogeschool, waarmee ze een partner in haar onderneming heeft gevonden. 

 

TERUG