nieuwe buslijn

Nieuwe buslijn naar Zernike Campus en OV kaart

Vanaf 12 december rijdt er een nieuwe buslijn vanaf P+R Haren rechtstreeks naar Zernike Campus. Ook wordt er een ‘ov-probeerkaart’ ingevoerd om forensen te motiveren het openbaar vervoer te gebruiken. Beide maatregelen worden genomen vanwege de grote verbouwingen aan de zuidelijke ringweg, die starten in januari 2017. Deze verbouwingen zullen ernstige verkeershinder met zich meebrengen.

Nieuwe buslijn vanaf P+R Haren naar Zernike Campus

Het OV-bureau Groningen Drenthe verbetert de bereikbaarheid van Zernike Campus met de invoering van een rechtstreekse busverbinding tussen P+R Haren en de Campus. De bus gaat vanaf 12 december in de spits ieder kwartier rijden en doet 20 minuten over het traject P+R Haren- Zernike Noord.

Als voorbereiding op de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg en het stationsgebied biedt het OV-bureau nu al het alternatief van de bus aan aan medewerkers en bezoekers die vanaf de zuidkant van de stad naar de Campus reizen. In 20 minuten rijdt lijn 26 van P+R Haren rechtstreeks naar de Zernike Campus met als enige tussenstops Crematoriumlaan, Nijenborgh, Zernikeplein en eindpunt Zernike Noord.

Kwartiersdienst

De lijn gaat op 12 december als kwartiersdienst rijden tussen 7 uur en 8.45 uur met vertrek van P+R Haren en tussen 15.40 uur en 17.25 uur met vertrek Zernike Noord. Met een P+R maandabonnement van € 48 of een ritprijs van circa € 2,95 (OV-chipkaart op saldo) parkeert u gemakkelijk op P+R Haren en reist comfortabel naar het werk en terug.

Voor een overzichtskaart van de nieuwe dienstregeling vanaf 11 december 2016 (inclusief nieuwe buslijn naar Zernike Campus) , klik hier. Meer informatie vindt u op de website van Qbuzz.

Forensen maken kennis met het OV

Groningen Bereikbaar wil het komende jaar forensen kennis laten maken met het openbaar vervoer. Het gaat vooral om werknemers van bedrijven in de stad die tot nu toe vanuit de regio met de auto naar hun werk gaan. Ze mogen drie weken gratis met het openbaar vervoer reizen en krijgen daarna een reisabonnement aangeboden.

Vanwege de wegwerkzaamheden die de komende jaar in en rond de Groningen op stapel staan, spant Groningen Bereikbaar zich in om de drukte in de spits te verminderen. Het valt echter niet mee om verstokte automobilisten te bewegen om de bus te pakken, legt Hans Vooges van Groningen Bereikbaar uit. “Veel automobilisten hebben een bepaald beeld bij het openbaar vervoer. Ze denken dat het minder flexibel is, dat je lang moet wachten, dat het altijd druk is, enzovoorts. Wie het probeert, merkt dat het erg meevalt: bussen en treinen zijn snel en rijden vaak. Maar zolang je in auto blijft zitten, kom je daar niet achter.”

OV-probeerkaart

Het nieuwste initiatief van Groningen Bereikbaar is daarom de OV-probeerkaart. “De actie is in eerste instantie bedoeld voor deelnemers van onze partnerbedrijven. Dat zijn de grote werkgevers in de stad. Maar de actie staat ook open voor andere bedrijven. Wanneer iemand zich aanmeldt, gaan we bekijken of voor deze persoon het openbaar vervoer een goed alternatief is. Is dat het geval, dan krijgt hij of zij een ov-chipkaart die drie weken geldig is. We geven er ook een persoonlijk reisadvies bij. De deelnemers moeten er wel mee akkoord gaan dat we hun reisbewegingen volgen. Ze mogen de kaart alleen gebruiken voor woon-werkverkeer. Het is niet de bedoeling dat ze er een weekendje mee naar Amsterdam gaan.” Na drie weken de kaart te hebben geprobeerd, krijgen de deelnemers de vraag hoe het bevallen is. Als ze positief zijn, krijgen ze op basis van hun reisgedrag advies over een reisabonnement.

Start

Het project start op half december, tegelijk met het invoeren van de nieuwe dienstregeling voor treinen en bussen. Groningen Bereikbaar werkt voor deze actie samen met OV-bureau Groningen Drenthe en Arriva. Wie interesse heeft, kan zijn werkgever vragen contact op te nemen met Groningen Bereikbaar.

TERUG