De Zernike Campus Groningen is hét knooppunt van kennis en ondernemerschap in het noorden van de stad Groningen.

Meer dan 4000 onderzoekers en medewerkers en een paar honderd ondernemers werken hier aan innovatieve oplossingen die de toekomst nodig heeft. Dagelijks ontwikkelen ruim 35000 studenten zich hier tot professionals bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Voor de circa 150 bedrijven vormen de hightech faciliteiten en de samenwerkingsmogelijkheden een uitstekende voedingsbodem voor hun producten en diensten. De combinatie van kennis, onderwijs en ondernemerschap maakt de Zernike Campus Groningen een energieke broedplaats voor nieuwe ideeën, toepassingen en producten.

Kortom, de campus is dé ultieme ontmoetingsplek voor onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven met uitstekende faciliteiten en een internationaal netwerk van nationale en internationale allure.

Partners

De ontwikkeling van de Zernike Campus Groningen is het resultaat van samenwerking tussen meerdere partijen in onderwijs, bedrijfsleven en overheid. De hoofdpartners in dit samenwerkingsverband zijn:

  • Gemeente Groningen
  • Provincie Groningen
  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Hanzehogeschool Groningen
  • Bedrijvenvereniging VBGW
  • UMCG

Geschiedenis

De Zernike Campus Groningen werd vanaf 1970 ontwikkeld. De campus is vernoemd naar Frits Zernike (1888-1966). Hij was vanaf 1920 hoogleraar in de theoretische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1953 won hij de Nobelprijs voor zijn ontdekking van de fasecontrastmicroscoop. Het motto van de Zernike Campus, ‘Inventing new connections’, is afgeleid van de toespraak die Zernike hield bij de aanvaarding van de Nobelprijs. Frits Zernike sprak destijds over het belang van goede samenwerking en het leggen van nieuwe connecties, om baanbrekend werk te kunnen verrichten. Een motto dat meer dan ooit van toepassing is op de Zernike Campus Groningen.