Marko Bolt, directeur Embed Engineering sinds oprichting in 2006. Embed Engineering ontwikkelt embedded elektronica op maat.

Hoe verbind je apparaten slim met elkaar? Lees hier hoe Embed Engineering onder leiding van Marko Bolt ‘the internet of things’ verder ontwikkelt met creatieve elektronica-oplossingen.

‘Embed ontwikkelt nieuwe producten en is sterk gericht op de ‘internet of things’. Daar vallen een aantal zaken onder. Elektronica ontwikkelen, embedded software en de verbinding van apparaten onderling en via het internet. En daar zijn we eigenlijk heel erg goed in. We ontwikkelen apparaatjes waar elektronica in zit. Die apparaatjes gaan straks allemaal communiceren op het internet via een soort netwerk. De informatie die die apparaatjes produceren, kun je vervolgens centraal verzamelen en weer gebruiken voor nieuwe creatieve oplossingen. Het ontwerpen van die elektronica en de embedded software doen we nu bijna tien jaar. Je kunt eigenlijk wel zien dat wij aan de ‘onderkant’ van de ICT zitten. Dat bedoel ik natuurlijk positief: waar ICT-ers ophouden zodra je het dichter bij de hardware komt, daar gaan wij juist verder.

Slimme energiemeters

We hebben bijvoorbeeld energiemeters ontwikkeld. Zo’n meter heeft een sensor en die kun je op een bestaande of een slimme meter plakken, om gasverbruik te meten bijvoorbeeld. Dat is heel uniek! Die sensoren zijn op een gateway aangesloten en die stuurt die informatie op naar een centrale server. En onze klanten bieden vanaf die server dan weer allerlei diensten aan op basis van die informatie.

Technologisch hart van Groningen

Waarom wij ons hier op de campus gevestigd hebben? Zernike Campus Groningen is het technologisch hart van Groningen en daarom hebben wij ons hier tien jaar geleden gevestigd. Er is hier heel veel kennis aanwezig en dat past heel goed bij ons. Het DNA van de campus sluit erg goed bij ons aan, en bij onze klanten. We hebben niet alleen veel kennisuitwisseling met de Hanzehogeschool en de RUG. We krijgen daar ook afstudeerders en stagiaires vandaan. Deze wisselwerking met de kennisinstellingen is zeer handig. Embed heeft geen last van het idee dat de leuke banen buiten Groningen zouden zijn, we hebben gelukkig geen moeite om het juiste personeel te vinden hier op de campus.

Intensieve samenwerking

De samenwerking op de campus mag wat ons betreft zelfs nog wat intensiever! Niet alleen met de kennisinstellingen, maar ook met andere bedrijven op Zernike Campus. Denk dan bijvoorbeeld aan gezamenlijke productontwikkeling, maar ook het delen van gereedschap. Het potentieel is wat dat betreft hoog op de campus, laten we daar gebruik van maken!’

 

Meer verhalen: