slimme deelfietsen

Slimme oplossingen voor bereikbaarheid Zernike Campus

16 januari 2017

Vanaf 2017 zal door de ombouw van de zuidelijke ringweg ook de bereikbaarheid van Zernike Campus soms te lijden hebben. Diverse organisaties werken echter nauw samen om de bereikbaarheid van de Campus op peil te houden. Graag lichten we hier twee van deze slimme oplossingen toe: het nieuwe P+ R Reitdiep en de inzet van slimme deelfietsen.

P+R Reitdiep

Het nieuwe P+R Reitdiep ligt langs de provinciale weg vanuit Zuidhorn bij de Prof. Uilkensweg naar Zernike Campus. De automobilisten kunnen daar straks hun auto parkeren en hun weg vervolgen met de buslijnen 1 en 2. Er zijn zo’n 300 parkeerplaatsen.

P+R Reitdiep is één van de twee nieuwe Park- and Ride-plekken rondom de stad. Er komt ook zo’n parkeerterrein bij Meerstad. Daarmee wordt binnenkort begonnen, zodat de P+R-terreinen klaar zijn voordat wordt begonnen met de aanleg van de nieuwe Ring Zuid.

De gemeente verwacht dat er tijdens de ombouw van de zuidelijke ringweg meer gebruik wordt gemaakt van de P+R-terreinen. De P+R’s bij Hoogkerk en Haren worden nu ook al veel gebruikt.

Pilot met 20 slimme deelfietsen

Op 1 maart begint in Groningen een pilot met 20 slimme deelfietsen. De fietsen zijn voorzien van een slim slot met sensoren. Hierdoor zijn ze traceerbaar en zijn de fietsen met een app op de smartphone te zoeken, te reserveren en te ontgrendelen. De slimme fietsen zijn gedurende de proefperiode vanaf een aantal locaties te gebruiken: P+R-terreinen, Zernike Campus, het centrum en enkele schoollocaties van het Alfa-college en Noorderpoort.

Het eerste prototype van de fiets werd op maandag 9 januari onthuld door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen.


Aan de proef van zes maanden doen zes partijen mee: Groningen Bereikbaar, de gemeente Groningen, de provincie Groningen, het Noorderpoort, het Alfa-college en de Hanzehogeschool. Tijdens de pilot wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar de gebruikswensen. Na een half jaar wordt de proef geëvalueerd en wordt besloten of het initiatief een vervolg krijgt.

 

 

 

En vergeet ook de rechtstreekse buslijn vanaf P+R Haren niet, die direct naar Zernike Campus rijdt. Deze buslijn rijdt vanaf december 2016 en stopt op drie plekken op de campus. Kijk voor meer informatie over deze buslijn hier.

TERUG