COPD

Smart t-shirt verbetert leven COPD patiënten

MedWear ontwikkelt intelligente t-shirt dat het leven van COPD patiënten aanzienlijk zal verbeteren, de zogenaamde Smart Care Shirts. De ontwikkeling van dit innovatieve product wordt vanaf nu financieël ondersteund met een subsidie van het Innovatief Actieprogramma Groningen.

MedWear werkt in samenwerking met Relitech, het Canadese Hoxiskin en het Radboud UMC uit Nijmegen al sinds 2014 aan het intelligente T-shirt. In het zogenaamde ‘Smart Care Shirt’ zitten sensoren verwerkt die het shirt in staat stellen om de hoeveel lucht dat achterblijft in de longen van de patiënt op te meten. Dit wordt ook wel de mate van dynamische hyperventilatie genoemd, wat de reden is dat een patiënt benauwd wordt.

Het verergeren van de situatie kan worden voorkomen door het tijdig innemen van de juiste medicatie en/of oefeningen. De meting van het T-shirt kan er dus voor zorgen dat de patiënt tijdig op de hoogte is van de situatie en hierna kan handelen. Dit verbetert de kwaliteit van het leven van de patiënt en zorgt voor een reductie van de kosten.

De voorspelling is dat de T-shirts in 2017 klaar zijn voor marktintroductie. Voor de ontwikkeling van het shirt krijgen de initiatiefnemers een subsidie van 150.000 euro van de provincie Groningen. Dit moet op de korte termijn vier nieuwe banen opleveren en in de komende vijf jaar mogelijk elf nieuwe banen, afhankelijk van waar de productie van shirts in de toekomst plaatsvindt.

Innovatief Actieprogramma
De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Het IAG is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met dit subsidieprogramma wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen. Dit moet werkgelegenheid voor onze provincie opleveren.

TERUG