Spinozajaar

2016, een goed Spinozajaar voor de RUG

2016 is een goed Spinozajaar voor de Rijksuniversiteit Groningen. In een klap heeft de RUG er twee laureaten bij, prof. de Wees en prof. Nauta. De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding. Jaarlijks wordt de prijs uitgereikt aan drie tot vier onderzoekers, die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren.

Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de RUG en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, is dit jaar een van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen. Voor de inhoud van het onderzoek kijkt u hier.

Prof. dr. L.W. (Lodi) Nauta is de eerste filosoof aan wie de Spinozapremie is toegekend sinds instelling ervan in 1996. Dat is voor de laureaat een extra reden zich over de prijs te verheugen: ‘Ik zie er niet alleen een erkenning van mijn eigen werk in, maar ook een erkenning van het belang van de filosofie en haar geschiedenis.’ Zijn onderzoek belicht dan ook de geschiedenis van de filosofie, kijk hier voor het inhoudelijke onderzoek. Het is niet de eerste prijs die Nauta wint. Zijn boek over de humanist Lorenzo Valla won twee prijzen, en voor zijn dissertatie ontving hij al in 2000 de Keetje Hodshon Prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Daarnaast is hij VIDI- en VICI-laureaat, en sinds 2011 lid van de KNAW. ‘Maar deze prijs is wel de hoofdprijs die je in Nederland kunt krijgen. Ik vind het ongelooflijk, en ben er uitermate dankbaar voor.’

TERUG