Groninger Ondernemersprijs 2016

Syncom genomineerd voor Groninger Ondernemersprijs 2016

Syncom, gespecialiseerd in contract research in de organische chemie is genomineerd voor de Groninger Ondernemersprijs 2016. Bij Syncom, gevestigd op Zernike Campus Groningen werken 105 wetenschappers en onderzoekers. Bijna alle farmaceutische reuzen, zoals Bayer en Pfizer, laten hier deelonderzoeken uitvoeren voor hun producten. Dat leidt niet zelden tot nieuwe patenten.

Syncom houdt zich bezig met organische synthese. Dit deelgebied van de organische chemie houdt zich bezig met het bereiden van organische chemische verbindingen. Hierbij maakt men gebruik van diverse organische reacties. Omdat de opdrachtgevers, veelal grote farmaceuten, zich in een hectisch speelveld bevinden van overnames en aandeelhouderswaarde creëren, besteden zij hun Research & Development graag uit. Liefst bij Syncom, want dat heeft in haar 28-jarig bestaan een uitstekende reputatie opgebouwd.

Intellectuele bijdrage

‘Zo’n 90 procent van onze omzet komt van buiten Nederland’, vertelt operationeel directeur Robert Hof. ‘En daarvan komt weer 50 procent uit de VS’, vult financieel directeur Karin de Jager aan. Hoewel ‘de Chinezen’ goedkoper zijn, kiezen bedrijven toch voor Syncom. Hof: ‘Men waardeert onze kwaliteit en intellectuele bijdrage. Onze kennis is exclusief, we zijn betrouwbaar, onze timing is goed, net als onze communicatie.’

Sterker

Niet altijd was het hosanna: tijdens de financiële crisis moest ook Syncom inkrimpen. ‘Met een reorganisatie hebben we de vrije val kunnen keren’, aldus Hof. ‘We waren te afhankelijk van enkele grote klanten. Daarom hebben we ons meer gedifferentieerd.’ De Jager: ‘Die crisis heeft ons sterker gemaakt. In ons 28-jarig bestaan hebben we maar één jaar verlies gedraaid.’ Syncom heeft ook flink geïnvesteerd in duurzaamheid. De warmte die zuurkasten verliezen, wordt teruggewonnen en het bedrijf bezit een warmte pomp. ‘We zijn supertrots op ons bedrijf’, besluit De Jager. Hoe ze dat tonen? Hof: ‘Op z’n Gronings…’ (Tekst: op basis van www.groc.nl).

Groninger Ondernemersprijs 2016

Sinds 1997 wordt de Groninger Ondernemingsprijs uitgereikt aan een toonaangevend bedrijf in stad en ommeland. De uitreiking van de prijs vindt plaats in de MartiniPlaza in de stad Groningen.

De jury, onder voorzitterschap van de gedeputeerde van Economische Zaken, nomineert uit de aangemelde bedrijven uiteindelijk 8 tot 10 potentiële winnaars. Na een tweede selectieronde blijven er drie finalisten over. Elke finalist krijgt een uitgebreide bedrijfsscan aangeboden; drie hoofdsponsors van de Ondernemingsprijs, De Haan Advocaten & Notarissen, BDO Accountants en Adviseurs en Rabobank Stad en Midden Groningen, voeren de bedrijfsscan uit. Rondom de nominaties en de uitreiking van de prijs is er volop publiciteit. Tijdens het event in MartiniPlaza wordt de winnaar van de ondernemingsprijs op feestelijke wijze bekende gemaakt.

Motief verkiezing

Stichting Groninger Ondernemingsprijs wil meer bekendheid geven aan bijzonder ondernemerschap in de Provincie Groningen; goed presterende bedrijven zijn een voorbeeld en stimulans voor andere ondernemingen. Tot slot organiseert de stichting, voor deelnemers en bezoekers, een aantal momenten waarop er ruime gelegenheid geboden wordt om te netwerken.

In het voorjaar van 2016 sloot de inschrijvingstermijn van de Groninger Ondernemersprijs 2016. Op 23 juni maakte de jury bekend wie de 10 genomineerde bedrijven zijn. Op 22 september 2016 wordt tijdens een nominatiebijeenkomst bekendgemaakt wie de 3 finalisten zijn. Het slot vormt de feestelijke verkiezing op 24 november 2016 in MartiniPlaza, als de drie finalisten strijden om de titel Groninger Onderneming van het jaar 2016.

TERUG