verenigde naties

Verenigde Naties organiseert energietraining op Zernike Campus

Van 30 november tot en met 7 december komen beleidsmakers van ontwikkelingslanden en opkomende economieën uit alle hoeken van de wereld naar Groningen voor een opleidingsprogramma over energietransitie, op Zernike Campus. De trainingsweek wordt georganiseerd door United Nations Industrial Development Organisation (UNIDO, onderdeel van de Verenigde Naties) en Energy Academy Europe (EAE). Het gevarieerde cursusprogramma bevat bijdragen van sprekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, ECN, PwC, Gasunie, Alliander en TU Delft. Aan het eind van de trainingsweek komt UNIDO-directeur Pradeep Monga naar Groningen om verdere samenwerking tussen UNIDO en Energy Academy te bekrachtigen.

Verenigde Naties bijgespijkerd over duurzame energiesystemen

Zo’n 25 beleidsambtenaren en ministeriemedewerkers uit landen als China, India, Indonesië, Myanmar, Mongolië, Egypte, Nigeria, Botswana, Tanzania, Brazilië, Georgië en Oekraïne krijgen in hun trainingsweek vanuit verschillende invalshoeken handvatten aangereikt voor het opbouwen van een duurzaam energiesysteem. Onderwerpen als duurzame industrie, energietechnologie, energiebesparing, systeemintegratie en –ontwerp, economische aspecten, innovatieve ecosystemen, maatschappelijke impact en psychologische aspecten van energietransitie komen aan bod. Ook  staat een excursie naar Ameland op het programma: het eiland werkt aan een 100% zelfvoorzienend duurzaam energiesysteem.

De trainingen voor de Verenigde Naties worden voornamelijk gehouden bij EnTranCe. Deze test- en experimenteerfaciliteit op Zernike Campus Groningen spreekt tot de verbeelding en laat de energietransitie in de praktijk zien. De nieuwbouw van het complex werd vorig jaar geopend door ZKH Willem Alexander en heeft inmiddels meerdere toepassings-units op haar grondgebied in werking.

Energy Academy Europe is een centre of excellence voor energietransitie dat zich richt op onderwijs, onderzoek en innovatie en is een initiatief van overheden, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen, ondersteund door partners uit de energiebranche.

Over UNIDO

UNIDO is het gespecialiseerde onderdeel binnen de Verenigde Naties dat zich toelegt op bevordering van inclusieve en duurzame industriële ontwikkeling in ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

bron: www.hanze.nl

 

TERUG