5G Groningen

Zernike Campus wordt Living Lab voor 5G Groningen

22 december 2016

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de proeftuin met 5G op Zernike Campus en in de provincie Groningen. 5G Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers werken samen met experts om 5G beschikbaar te maken voor iedereen die de grenzen van innovatie wil verleggen. Het programma is een initiatief van Economic Board Groningen.

Dit mobiele internet is de opvolger van 4G, en zal tien tot misschien zelf 100 keer sneller zijn dan 4G. Naast het project met 5G in de provincie bij Loppersum, komt er ook op de Campus een Living Lab waarin het nieuwe 5G volop getest en ontwikkeld kan worden. Dit centrum wordt geplaatst bij EnTranCe, de proeftuin voor energietransitie. Daarmee komt er dus een test in stedelijk en landelijk gebied, waarmee Nederland voorop loopt in Europa. De geplande opening van het Living Lab op Zernike Campus is in februari 2017. Peter Rake is door de Economic Board aangesteld als programmamanager van 5G Groningen.

Proeftuin 5G Groningen

Aan deze proef werken diverse bedrijven en instanties mee: het ministerie van Economische Zaken en Agentschap Telecom, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, SURF, TNO en telecombedrijven KPN, Vodafone, Huawei en Ericsson. De keuze voor een stedelijk gebied én het platteland is eenvoudig te verklaren. Nederland is vlak en er zijn weinig obstakels die het netwerk beïnvloeden. Daarnaast is Loppersum in de buurt van de Eemshaven, waar glasvezelkabels die Nederland met Europa en de VS verbinden aan land komen. Tussen 2020 en 2022 moet het nieuwe netwerk wereldwijd worden uitgerold.

Voordelen

Hoewel de exacte standaard voor 5G nog niet vaststaat, heeft de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) al wel de nodige eisen vastgesteld. Zo moet 5G veel meer capaciteit per vierkante meter bieden (10mbit/s in plaats van 0.1mbit/s bij 4G) en ieder apparaat gegarandeerd 100mbit/s effectieve snelheid bieden. De latency zakt ook aanzienlijk. De hogere capaciteit maakt het mogelijk steeds meer apparaten op elkaar aan te sluiten, het ‘internet of things’. Denk hierbij aan mobiele Virtual Reality, drones en sensoren. De mogelijkheden op het gebied van Big Data, focus van veel onderzoek en ontwikkelingen op Zernike Campus, zijn groot.

Nieuwe toepassingen en innovaties

Het 3G netwerk werd ontwikkeld om mobiel dataverkeer voor veel mensen bereikbaar te maken en 4G om de snelheid daarvan flink te verhogen. Het nieuwe 5G maakt compleet nieuwe toepassingen mogelijk. De belangrijkste velden zijn: zorg, landbouw, energie, leefomgeving en verkeer en logistiek. Boeren kunnen met 5G bijvoorbeeld veel beter gebruik maken van sensortechnieken en andere innovaties om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Een voorbeeld is akkerbouwer Wilco Stollenga (20). Hij heeft een bedrijf waar hij met behulp van een mini-vliegtuigje akkers in kaart brengt. Waar groeien gewassen snel en waar niet? Het vliegtuigje slaat alle informatie op, per vlucht zo’n 20 gigabyte. Die beelden versturen kost nu tien uur. Met 5G kan dat straks al tijdens de vlucht. Ook sensoren voor bijvoorbeeld dijkbewaking of aardbevingsmeters kunnen worden aangesloten. Binnen de zorg kan e-health verder worden ontwikkeld.

Kortom, het Living Lab op Zernike Campus en het Fieldlab 5G Groningen biedt ondernemers dus veel kansen om nieuwe producten en toepassingen te ontwikkelen. Voor meer informatie over dit project, zie de website van de Economic Board Groningen.

TERUG